Het historische centrum van Bocairent: een verborgen juweel nabij Benidorm

30 mei 2023
Het historische centrum van Bocairent: een verborgen juweel nabij Benidorm

Benidorm staat bekend om zijn prachtige stranden, bruisend nachtleven en indrukwekkende wolkenkrabbers. Maar als je de tijd neemt om de omgeving te verkennen, zul je ontdekken dat er veel meer te zien en te doen is. Een van de verborgen juweeltjes in de buurt van Benidorm is het historische centrum van Bocairent. In dit blogartikel nemen we je mee op een rondleiding door dit charmante stadje en delen we enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen.

Een stukje geschiedenis

Bocairent ligt op slechts 80 kilometer van Benidorm en is een prachtig middeleeuws stadje dat zijn oorsprong vindt in de Iberische en Romeinse tijd. Het huidige aanzicht van Bocairent is echter grotendeels te danken aan de Moorse periode, die het grootste deel van het historische centrum heeft gevormd. De stad is tegen de hellingen van de Sierra Mariola gebouwd en heeft een indrukwekkend uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Bocairent is een perfecte bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur, en een geweldige plek om de drukte van Benidorm te ontvluchten.

De oude stad

Het historische centrum van Bocairent is een doolhof van smalle, kronkelende straatjes, met witgekalkte huizen en schilderachtige pleinen. De straten zijn vaak steil en soms bezaaid met trappen, wat bijdraagt aan de charme en het unieke karakter van de stad. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en te verdwalen in de tijd, terwijl je de prachtige architectuur en het gevoel van geschiedenis bewondert.

Plaza Mayor

Het hart van het historische centrum van Bocairent is Plaza Mayor, een sfeervol plein omringd door prachtige oude gebouwen. Hier vind je het stadhuis, een indrukwekkend 18e-eeuws gebouw met een prachtige gevel. Op het plein zijn een aantal gezellige bars en restaurants te vinden waar je kunt genieten van lokale gerechten en wijn. Het is een perfecte plek om te ontspannen en het lokale leven te observeren.

Iglesia de la Asunción

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in het historische centrum van Bocairent is de Iglesia de la Asunción, een prachtige gotische kerk die in de 16e eeuw werd gebouwd. De kerk heeft een indrukwekkende gevel en een prachtig interieur met tal van kunstwerken en een indrukwekkend altaar. De kerk is van binnen en van buiten een bezoek waard.

De grotwoningen van Bocairent

Een van de meest fascinerende aspecten van Bocairent zijn de grotwoningen die in de heuvels rond de stad zijn uitgehouwen. Deze grotten werden gebruikt als woningen door de inwoners van Bocairent en dateren uit de Moorse tijd. Er zijn meer dan 50 van deze grotwoningen te vinden, en sommige zijn nog steeds bewoond. Een bezoek aan de grotwoningen is een unieke ervaring en een interessant inzicht in een ander aspect van de geschiedenis van Bocairent.

Covetes dels Moros

De Covetes dels Moros, of 'Grotten van de Moren', zijn een ander opmerkelijk kenmerk van Bocairent. Deze grotten zijn uitgehouwen in de rotsen en dateren uit de 10e eeuw. Ze hebben een belangrijke archeologische en historische waarde, en je kunt een rondleiding krijgen om de grotten van dichtbij te bekijken. De precieze functie van deze grotten is onbekend, maar het wordt aangenomen dat ze werden gebruikt voor opslag en als schuilplaatsen.

Natuur en outdoor activiteiten

Bocairent ligt in de prachtige natuur van de Sierra Mariola en biedt volop mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Wandelen, fietsen en paardrijden zijn allemaal populaire activiteiten in de omgeving. Er zijn tal van wandelpaden die je door de bergen en valleien rond Bocairent leiden, met adembenemende uitzichten en de kans om de lokale flora en fauna te ontdekken.

La Fuente de San Agustín

Een mooie plek om te bezoeken tijdens je wandeling door de omgeving van Bocairent is de Fuente de San Agustín, een natuurlijke bron die wordt omgeven door een prachtig landschap. De bron is een populaire plek voor zowel lokale bewoners als toeristen om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving.

Het historische centrum van Bocairent is een verborgen juweel dat zeker een bezoek waard is tijdens je verblijf in Benidorm. Met zijn charmante oude stad, fascinerende grotwoningen en prachtige natuur biedt Bocairent een unieke en onvergetelijke ervaring die je niet mag missen. Ontsnap aan de drukte van Benidorm en ontdek het culturele en historische erfgoed van dit prachtige stadje in de provincie Alicante.