Ontdek het El Fondo Natuurpark in Guardamar del Segura

20 april 2023
Ontdek het El Fondo Natuurpark in Guardamar del Segura

Als je op zoek bent naar een rustige en ontspannende ontsnapping uit de drukte van de bekende badplaats Benidorm, dan is het El Fondo Natuurpark in Guardamar del Segura de perfecte bestemming voor jou. Dit prachtige natuurreserve, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, is een verborgen schat die wacht om ontdekt te worden door natuurliefhebbers en vogelspotters. In dit blogartikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door dit prachtige park en geven we je alle informatie die je nodig hebt om optimaal te genieten van je bezoek.

Wat maakt het El Fondo Natuurpark zo bijzonder?

Het El Fondo Natuurpark, ook wel bekend als het Parque Natural de El Hondo, is een uniek wetlandgebied dat zich uitstrekt over meer dan 2.400 hectare. Het park is van groot ecologisch belang, aangezien het een van de belangrijkste wetlands is in de Valenciaanse Gemeenschap en de thuisbasis is van een rijke biodiversiteit aan flora en fauna.

Een van de meest opvallende kenmerken van het park zijn de uitgestrekte zoetwaterlagunes, die niet alleen een belangrijke bron van water zijn voor de omliggende landbouwgronden, maar ook een ideale habitat bieden voor tal van watervogels. In feite is het El Fondo Natuurpark een van de belangrijkste broedplaatsen voor watervogels in Spanje, met meer dan 170 soorten die regelmatig in het gebied worden waargenomen.

Naast de overvloedige vogelpopulatie, is het park ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan andere dieren, waaronder amfibieën, reptielen en zoogdieren. Bovendien zul je tijdens je wandeling door het park een aantal opmerkelijke plantensoorten tegenkomen, waaronder de zeldzame waterlelie en watergentiaan.

Hoe kom je bij het El Fondo Natuurpark?

Het El Fondo Natuurpark ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Alicante, in de gemeente Guardamar del Segura. Het park is gemakkelijk bereikbaar met de auto, aangezien het slechts enkele minuten rijden is van de snelweg AP-7. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de ingang van het park, waardoor het een handige bestemming is voor een dagtrip vanuit Benidorm of een van de nabijgelegen steden.

Als je met het openbaar vervoer reist, zijn er ook verschillende buslijnen die het park bedienen vanuit de omliggende steden. Houd er echter rekening mee dat de dienstregeling beperkt kan zijn, dus het is aan te raden om vooraf je reis te plannen en de dienstregelingen te raadplegen.

Wat is er te doen in het El Fondo Natuurpark?

Het El Fondo Natuurpark biedt tal van activiteiten en bezienswaardigheden voor bezoekers van alle leeftijden en interesses. Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je kunt verwachten tijdens je bezoek aan het park:

Vogels spotten

Zoals eerder vermeld, is het El Fondo Natuurpark een paradijs voor vogelliefhebbers, met een indrukwekkende verscheidenheid aan watervogels die het gebied hun thuis noemen. Enkele van de meest opvallende soorten die je tijdens je bezoek kunt tegenkomen, zijn onder meer de flamingo, de purperkoet, de zwarte ibis en de zeldzame witkopeend. Er zijn verschillende observatieplatforms en schuilhutten in het park, die speciaal zijn ontworpen om bezoekers in staat te stellen de vogels van dichtbij te bekijken zonder ze te verstoren.

Wandelen en fietsen

Het El Fondo Natuurpark beschikt over een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, waardoor het een uitstekende bestemming is voor liefhebbers van buitenactiviteiten. De paden variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, met opties die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren wandelaars en fietsers. Tijdens je tocht door het park zul je niet alleen getrakteerd worden op prachtige uitzichten op de lagunes en het omliggende landschap, maar ook op tal van mogelijkheden om de lokale flora en fauna te observeren.

Educatieve activiteiten

Het El Fondo Natuurpark heeft ook een bezoekerscentrum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis, geologie en ecologie van het gebied. Het centrum biedt ook educatieve activiteiten en workshops voor kinderen, waardoor het een leuke en leerzame bestemming is voor gezinnen.

Tips voor je bezoek aan het El Fondo Natuurpark

Het El Fondo Natuurpark in Guardamar del Segura is een prachtige oase van rust en natuurlijke schoonheid die een welkome afwisseling biedt van de drukte van Benidorm en de nabijgelegen steden. Met zijn adembenemende landschappen, rijke biodiversiteit en tal van recreatieve mogelijkheden, is het park een must-visit bestemming voor natuurliefhebbers en iedereen die op zoek is naar een ontspannende en verkwikkende ervaring in de buitenlucht. Plan vandaag nog je bezoek en ontdek zelf de charmes van het El Fondo Natuurpark!