Ontdek het prachtige natuurpark Marjal de Pego-Oliva nabij Benidorm

12 mei 2023
Ontdek het prachtige natuurpark Marjal de Pego-Oliva nabij Benidorm

Benidorm staat bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en indrukwekkende wolkenkrabbers. Maar er is meer te ontdekken in de omgeving van Benidorm dan alleen zon, zee en feesten. Zo vind je op slechts een uurtje rijden het adembenemende natuurpark Marjal de Pego-Oliva. Dit unieke wetland is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud. In deze blog post nemen we je mee op ontdekkingstocht door dit bijzondere natuurgebied.

Wat maakt Marjal de Pego-Oliva zo bijzonder?

Het natuurpark Marjal de Pego-Oliva is een uitgestrekt moerasgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 1.250 hectare in de provincie Alicante. Het park is gelegen tussen de steden Pego en Oliva en ligt op slechts een steenworp afstand van de Middellandse Zee. Het bijzondere aan dit natuurpark is de enorme biodiversiteit die het herbergt. Zo vind je er meer dan 150 verschillende soorten vogels, talloze plantensoorten en zelfs enkele bedreigde diersoorten zoals de Valenciaanse tandkarper en de Europese moerasschildpad.

Een van de redenen waarom Marjal de Pego-Oliva zo'n rijke flora en fauna heeft, is het feit dat het park bestaat uit een combinatie van zoet en zout water. De rivieren Bullent en Racons zorgen voor de aanvoer van zoet water, terwijl het zoute water uit de Middellandse Zee het gebied binnendringt via een ondergronds netwerk van kanalen en tunnels. Dit zorgt voor een uniek ecosysteem waar zowel zoet- als zoutwaterorganismen kunnen gedijen.

Wandelen en fietsen in Marjal de Pego-Oliva

Een van de beste manieren om het natuurpark Marjal de Pego-Oliva te verkennen is te voet of per fiets. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je door het park leiden, variërend van korte, eenvoudige tochten tot langere, meer uitdagende routes. Onderweg kom je langs prachtige uitzichtpunten, waar je kunt genieten van panoramische vergezichten over het moerasland en de omliggende bergen.

Een populaire wandelroute is het 'Sendero de la Marjal', een lus van ongeveer 8 kilometer die je langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van het park voert. Onderweg kom je onder andere langs de traditionele 'ullals', natuurlijke bronnen die zorgen voor de toevoer van zoet water naar het gebied, en de oude rijstvelden die getuigen van de rijke geschiedenis van het gebied.

Vogels spotten in Marjal de Pego-Oliva

Voor vogelliefhebbers is Marjal de Pego-Oliva een waar paradijs. Het park is een belangrijke broedplaats voor vele vogelsoorten en trekt daarnaast tal van trekvogels aan die hier komen overwinteren of een tussenstop maken tijdens hun migratie. Enkele van de meest opvallende soorten die je in het park kunt spotten zijn de flamingo, de purperkoet, de zwarte ibis en de zeldzame witkopeend.

Er zijn verschillende vogelkijkhutten verspreid over het park, van waaruit je in alle rust de vogels kunt observeren zonder ze te verstoren. Ook zijn er regelmatig begeleide vogelkijkexcursies te boeken, waarbij een lokale gids je meer vertelt over de bijzondere vogelsoorten die in het gebied voorkomen en je helpt om ze te spotten.

Activiteiten voor het hele gezin

Naast wandelen, fietsen en vogels spotten zijn er nog tal van andere activiteiten die je kunt ondernemen in Marjal de Pego-Oliva. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het milieueducatiecentrum, waar je meer te weten komt over het ecosysteem van het park en de verschillende planten- en diersoorten die er leven.

Ook zijn er diverse picknickplaatsen in het park waar je kunt genieten van een ontspannen lunch in de buitenlucht, terwijl je omgeven bent door de prachtige natuur. Verder is het park een geliefde bestemming voor watersportliefhebbers, die hier kunnen kanoën, kajakken of paddleboarden op de vele waterwegen die het gebied rijk is.

Hoe kom je er?

Marjal de Pego-Oliva is eenvoudig te bereiken vanuit Benidorm. Rijd in noordwestelijke richting over de CV-730 en volg de borden naar Pego. Eenmaal in Pego, volg je de borden naar het natuurpark. Er zijn verschillende parkeerplaatsen bij de ingangen van het park, waar je je auto kunt achterlaten voordat je te voet of per fiets het gebied gaat verkennen.

Het natuurpark Marjal de Pego-Oliva is een verborgen parel in de omgeving van Benidorm die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de Costa Blanca. Met zijn unieke ecosysteem, indrukwekkende biodiversiteit en talloze recreatiemogelijkheden biedt dit moerasgebied een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers van alle leeftijden.