Het historische centrum van Elche: een reis door de geschiedenis

10 augustus 2023
Het historische centrum van Elche: een reis door de geschiedenis

Elche, gelegen aan de Spaanse Costa Blanca, is een stad vol geschiedenis en cultuur. Deze stad, op slechts 60 kilometer afstand van Benidorm, is de perfecte bestemming voor diegenen die zich willen onderdompelen in de rijke geschiedenis van Spanje en tegelijkertijd willen genieten van het warme klimaat en de prachtige stranden. In dit blogbericht zullen we ons richten op het historische centrum van Elche, een plek waar de geschiedenis tot leven komt.

Een wandeling door de tijd: het historische centrum van Elche

Om het historische centrum van Elche te verkennen, raden we je aan te beginnen bij de Basilica de Santa Maria. Dit indrukwekkende gotische bouwwerk, gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het interieur van de basiliek is rijk aan kunstwerken, waaronder een prachtig altaarstuk en een indrukwekkend orgel uit de 17e eeuw.

Vanaf de basiliek kun je de smalle straatjes van het historische centrum inlopen. Deze straatjes, met hun witgekalkte huizen en kleurrijke bloemen, zijn typisch voor de regio en geven je een echt gevoel van het traditionele Spaanse leven.

Een van de meest schilderachtige plekjes in het historische centrum van Elche is het Plaça de la Glorieta. Dit plein, omringd door palmbomen en oude gebouwen, is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen. Hier vind je ook het stadhuis, een prachtig 18e-eeuws gebouw met een indrukwekkende gevel.

Cultuur en musea: duik in de geschiedenis van Elche

Het historische centrum van Elche herbergt een aantal interessante musea die je een dieper inzicht geven in de geschiedenis van de stad. Een van de meest populaire musea is het Museo Escolar de Puçol. Dit kleine museum, gevestigd in een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws gebouw, toont een verzameling van educatieve en wetenschappelijke voorwerpen uit de 19e en 20e eeuw.

Een ander interessant museum om te bezoeken is het Museo Arqueológico y de Historia de Elche (MAHE), gevestigd in het indrukwekkende Palacio de Altamira. Dit museum biedt een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Elche, van de prehistorie tot de moderne tijd. Hier vind je onder andere de beroemde 'Dama de Elche', een opmerkelijk Iberisch beeld dat dateert uit de 4e eeuw voor Christus.

Nog een museum dat je niet mag missen is het Museo del Palmeral, gewijd aan de geschiedenis van de palmbomen in Elche. De stad staat bekend om zijn enorme palmbos, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, en dit museum leert je alles over de geschiedenis, het onderhoud en het belang van deze iconische bomen.

De groene long van de stad: het Palmeral van Elche

Een bezoek aan het historische centrum van Elche is niet compleet zonder een wandeling door het Palmeral van Elche. Dit unieke palmbos, bestaande uit meer dan 200.000 palmbomen, is het grootste van Europa en biedt een oase van rust en groen in het hart van de stad.

Je kunt het Palmeral het beste verkennen door een wandeling te maken langs de vele paden die door het park lopen. Onderweg zul je prachtige tuinen, vijvers en fonteinen tegenkomen die contrasteren met de majestueuze palmbomen. Een van de hoogtepunten van het park is de Huerto del Cura, een historische tuin waar je de zeldzame 'Imperial Palm' kunt bewonderen, een unieke palmboom met zeven stammen die uit één enkele wortel groeien.

De Moorse invloed: de Arabische baden en het kasteel van Altamira

Elche heeft een rijk Moors verleden, wat je kunt zien aan de indrukwekkende Arabische baden en het kasteel van Altamira. De Baños Árabes de Elche zijn een overblijfsel van de Arabische overheersing en zijn te vinden in de kelder van het Convento de la Merced. Een bezoek aan deze baden neemt je mee terug in de tijd en laat je de prachtige architectuur en de sfeer van het Moorse Spanje ervaren.

Het Castillo de Altamira is een ander belangrijk symbool van het Moorse verleden van Elche. Dit indrukwekkende fort, gebouwd in de 12e en 13e eeuw, was oorspronkelijk bedoeld om de stad te beschermen tegen aanvallen. Tegenwoordig huisvest het kasteel het eerder genoemde MAHE en biedt het een prachtig uitzicht over het historische centrum en het Palmeral.

Het historische centrum van Elche is een fascinerende plek waar je de rijke geschiedenis en cultuur van Spanje kunt ervaren. Van de indrukwekkende gotische basiliek tot het unieke palmbos en de herinneringen aan het Moorse verleden, Elche biedt een onvergetelijke reis door de tijd. Dus als je op zoek bent naar een culturele en historische ervaring tijdens je verblijf aan de Costa Blanca, is Elche een bestemming die je niet mag missen.