Benidorm per fiets: de mooiste routes

26 juni 2023
Benidorm per fiets: de mooiste routes

Benidorm, gelegen aan de zonnige Costa Blanca in Spanje, is een populaire vakantiebestemming voor zowel jong als oud. Met zijn prachtige stranden, bruisend nachtleven en talloze bezienswaardigheden kan het bijna niet anders dan dat je een geweldige tijd zult hebben in deze levendige stad. Maar wist je dat Benidorm ook een ideale bestemming is voor fietsliefhebbers? De stad en haar omgeving bieden tal van prachtige fietsroutes die je langs adembenemende uitzichten, pittoreske dorpjes en indrukwekkende natuur leiden. In dit blogbericht delen we de mooiste fietsroutes in en rondom Benidorm, zodat je jouw volgende vakantie op twee wielen kunt doorbrengen!

Route 1: De kustlijn van Benidorm

Afstand: 20 km | Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Deze fietsroute is perfect voor beginners en gezinnen met kinderen, aangezien het een relatief vlakke route is die langs de prachtige kustlijn van Benidorm loopt. Begin aan de westkant van de stad, bij het strand van Poniente en volg de promenade langs de kust richting het oosten. Je passeert het historische centrum van Benidorm, waar je even kunt stoppen om de sfeer te proeven en misschien een terrasje te pakken voor een verfrissend drankje.

Na het passeren van het historische centrum, vervolg je de route langs het Levante-strand, waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Blijf de kustlijn volgen en je bereikt uiteindelijk het Almadrava strand, een klein en rustig strandje dat zich perfect leent voor een pauze en een verfrissende duik. Vanaf hier kun je dezelfde route terugfietsen naar je startpunt of verder langs de kustlijn om nieuwe plekken te ontdekken.

Route 2: De Sierra Helada-route

Afstand: 26 km | Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De Sierra Helada is een indrukwekkend natuurpark aan de oostkant van Benidorm en vormt een prachtig decor voor een uitdagende fietstocht. Deze route neemt je mee door het park, met panoramische uitzichten over Benidorm en de Middellandse Zee. De route begint bij het Almadrava strand en volgt de kustlijn tot je het natuurpark bereikt. Hier buigt de route af en volg je een goed onderhouden weg door de bergen, met enkele steile klimmen en afdalingen.

Onderweg kom je langs de vuurtoren van Albir, een ideale plek voor een korte pauze en om te genieten van het uitzicht. Verderop bereik je het hoogste punt van de route, de Cruz de Benidorm, waar je een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad en de kustlijn hebt. Na de afdaling van de Cruz de Benidorm vervolg je de route terug naar het Almadrava strand. Hoewel deze route enige inspanning vereist, word je beloond met adembenemende uitzichten en een onvergetelijke ervaring.

Route 3: De Guadalest-vallei

Afstand: 45 km | Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot uitdagend

Deze route neemt je mee naar het binnenland van de Costa Blanca, waar je het prachtige landschap van de Guadalest-vallei ontdekt. De route begint in La Nucía, een dorp ten noorden van Benidorm. Van hieruit volg je een weg die geleidelijk stijgt terwijl je de vallei in fietst. Onderweg kom je langs het stuwmeer van Guadalest, een perfecte plek voor een pauze en om te genieten van het uitzicht op het helderblauwe water omringd door bergen.

Na het stuwmeer bereik je het historische dorp Guadalest, gelegen op een rotsachtige heuveltop met uitzicht op de vallei. Het dorp staat bekend om zijn kasteel, smalle straatjes en traditionele Spaanse sfeer. Neem hier de tijd om rond te lopen en te genieten van de lokale cultuur. De terugweg naar La Nucía volgt dezelfde route, maar wordt een stuk eenvoudiger door de afdaling.

Route 4: De Callosa d'En Sarrià-route

Afstand: 60 km | Moeilijkheidsgraad: Uitdagend

Deze uitdagende fietsroute neemt je mee door het prachtige berglandschap ten noordwesten van Benidorm en is geschikt voor ervaren fietsers die op zoek zijn naar een avontuur. De route begint in Polop, een dorp ten noorden van Benidorm, en volgt een schilderachtige weg door de bergen richting Callosa d'En Sarrià. Onderweg kom je langs de Fonts de l'Algar, een prachtige waterval en natuurlijke zwemplek waar je kunt stoppen om af te koelen en te genieten van de omgeving.

Na het bereiken van Callosa d'En Sarrià begint een uitdagende klim naar Coll de Rates, een bergpas die bekend staat om zijn haarspeldbochten en spectaculaire uitzichten. Vanaf de top van Coll de Rates volg je een kronkelende weg naar beneden richting Parcent, waar je even kunt uitrusten voordat je aan de laatste etappe van de route begint. De terugweg naar Polop voert je door een prachtig landschap met wijngaarden en amandelbomen, wat een perfect einde van deze uitdagende fietstocht vormt.


Of je nu een ervaren fietser bent die op zoek is naar een avontuurlijke route of een beginner die de prachtige kustlijn en het stadsleven van Benidorm wil verkennen, er is een fietsroute voor iedereen in deze prachtige stad. Dus pak je fiets, zet je helm op en ontdek de verborgen schatten van Benidorm op twee wielen!