De beste historische bezienswaardigheden van Benidorm

14 juli 2023
De beste historische bezienswaardigheden van Benidorm

Benidorm, een prachtige stad gelegen aan de oostkust van Spanje, staat vooral bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en moderne skyline. Echter, deze populaire vakantiebestemming heeft ook een rijke geschiedenis en een aantal verbazingwekkende historische bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens jouw bezoek. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd en ontdekken we de beste historische bezienswaardigheden van Benidorm.

1. El Castell de Benidorm

Hoog boven de stad, op een heuveltop tussen de twee belangrijkste stranden van Benidorm, ligt El Castell de Benidorm. Dit 14e-eeuwse kasteel diende als een fort ter bescherming van de stad tegen piraten en indringers. Hoewel er tegenwoordig niet veel overblijft van het oorspronkelijke kasteel, biedt deze historische locatie een spectaculair uitzicht op de stad en de Middellandse Zee.

De overblijfselen van het kasteel zijn te bereiken via een steile wandeling naar de top van de heuvel, waar je ook de beroemde uitkijkpost 'Balcón del Mediterráneo' kunt vinden. Neem de tijd om te genieten van het adembenemende uitzicht en laat je meevoeren naar de tijd waarin het kasteel diende als een belangrijke verdedigingspost.

2. La Torre de Punta del Cavall

Een andere historische bezienswaardigheid in Benidorm is de Torre de Punta del Cavall, een 16e-eeuwse wachttoren die ooit deel uitmaakte van een uitgebreid verdedigingssysteem langs de kust. Deze toren is gelegen op een klif aan de rand van het Serra Gelada natuurpark, op ongeveer 6 kilometer afstand van het stadscentrum.

De toren is alleen te voet bereikbaar via een pad dat je door het prachtige natuurpark leidt. De wandeling is absoluut de moeite waard, want eenmaal bij de toren aangekomen word je beloond met een spectaculair uitzicht op de kustlijn en de omringende bergen. Neem de tijd om de toren te verkennen en je voor te stellen hoe het leven moet zijn geweest voor de soldaten die hier eeuwen geleden de kust bewaakten.

3. Iglesia de San Jaime y Santa Ana

Deze charmante kerk, gelegen in het oude centrum van Benidorm, is gewijd aan de beschermheiligen van de stad: San Jaime en Santa Ana. De kerk werd gebouwd in de 18e eeuw op de fundamenten van een ouder gebouw en is een prachtig voorbeeld van de Neoklassieke stijl. De witgekalkte gevel, de blauwe koepel en de twee klokkentorens zijn kenmerkend voor de kerk.

Binnen in de kerk vind je prachtige kunstwerken en beeldhouwwerken, waaronder een houten beeld van de Maagd van het Lijden (Virgen del Sufragio), de heiligste relikwie van Benidorm. De kerk is nog steeds actief en er worden regelmatig missen gehouden. Het is een rustige en spirituele plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

4. El Tossal de la Cala

El Tossal de la Cala is een archeologische vindplaats gelegen aan de zuidkant van Benidorm, in de buurt van het Poniente strand. Deze heuvel was ooit de locatie van een Iberische nederzetting die dateert uit de 3e eeuw voor Christus. De overblijfselen van de nederzetting zijn opgegraven en geven een fascinerend inzicht in het leven van de oude inwoners van dit gebied.

Er zijn restanten gevonden van verdedigingsmuren, woonruimtes en opslagplaatsen, evenals een groot aantal artefacten zoals keramiek, munten en sieraden. Het is een interessante plek om te bezoeken en je een voorstelling te maken van hoe het leven er eeuwen geleden aan toe ging in deze regio.

5. L'Aiguera Park

L'Aiguera Park is een groot stadspark in het hart van Benidorm, ontworpen door de beroemde Spaanse architect Ricardo Bofill. Hoewel het park zelf vrij modern is, zijn er in het park enkele historische bezienswaardigheden te vinden. Twee van de meest opvallende zijn de Romeinse villa's, die dateren uit de 1e en 2e eeuw na Christus. Deze villa's zijn opgegraven en gedeeltelijk gerestaureerd, zodat bezoekers de oude mozaïekvloeren en andere architectonische elementen kunnen bewonderen.

Daarnaast is er in het park ook een openluchtmuseum, waar je verschillende archeologische vondsten uit de omgeving kunt bekijken, zoals keramiek, munten en beeldhouwwerken. Het park is een mooie plek om te ontspannen en te genieten van een rustige wandeling, terwijl je ook een vleugje geschiedenis en lokale cultuur opsnuift.

Benidorm heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de pre-Romeinse tijd en een aantal prachtige historische bezienswaardigheden die getuigen van dit verleden. Van oude kastelen en wachttorens tot charmante kerken en archeologische vindplaatsen, er is voor ieder wat wils. Dus als je jouw vakantie in Benidorm wilt verrijken met een vleugje cultuur en geschiedenis, zorg er dan voor dat je deze indrukwekkende bezienswaardigheden op jouw lijstje zet!