De Beste Lokale Gerechten van Benidorm: Een Culinaire Ontdekkingsreis

5 juli 2023
De Beste Lokale Gerechten van Benidorm: Een Culinaire Ontdekkingsreis

Benidorm, een populaire toeristische bestemming aan de Spaanse Costa Blanca, is niet alleen bekend om zijn zonovergoten stranden en bruisend nachtleven, maar ook om zijn heerlijke lokale gerechten. In dit blogartikel nemen we je mee op culinaire ontdekkingsreis door Benidorm en delen we enkele van de beste lokale gerechten die je absoluut moet proberen tijdens je bezoek.

1. Paella Valenciana

Paella is misschien wel het beroemdste Spaanse gerecht en wordt vaak geassocieerd met de regio Valencia, waar Benidorm zich bevindt. Paella Valenciana is een smakelijk rijstgerecht met een overvloed aan ingrediënten, zoals kip, konijn, sperziebonen, tomaten, paprika, saffraan en rijst. Deze ingrediënten worden samen gekookt in een grote, ondiepe pan, wat resulteert in een heerlijke en kleurrijke maaltijd. Je kunt dit gerecht in bijna elk restaurant in Benidorm vinden, maar het is vooral lekker bij een lokaal strandrestaurant met uitzicht op de zee.

2. Tapas

Tapas zijn kleine hapjes die perfect zijn om te delen met vrienden en familie terwijl je geniet van een drankje in een gezellige bar of op een zonnig terras. In Benidorm vind je een breed scala aan tapasbars waar je kunt genieten van lokale lekkernijen zoals patatas bravas (aardappelen in een pittige tomatensaus), boquerones en vinagre (ansjovis in azijn), croquetas de jamón (hamkroketten) en tortilla de patatas (Spaanse aardappelomelet). Vergeet niet om een verfrissend glas sangria of een lokaal biertje erbij te bestellen!

3. Fideuà

Fideuà is een heerlijk alternatief voor paella en is ook afkomstig uit de regio Valencia. In plaats van rijst wordt dit gerecht gemaakt met korte, dunne noedels die worden gekookt in visbouillon en verrijkt met saffraan en paprikapoeder. Fideuà wordt meestal geserveerd met zeevruchten zoals garnalen, inktvis en mosselen, en wordt op smaak gebracht met verse peterselie en citroen. Dit gerecht is een must-try voor liefhebbers van zeevruchten en is gemakkelijk te vinden in de vele visrestaurants van Benidorm.

4. Esgarraet

Esgarraet is een traditionele Valenciaanse salade die je zeker moet proberen tijdens je verblijf in Benidorm. Dit gerecht bestaat uit geroosterde rode paprika, gezouten kabeljauw, olijfolie, knoflook en soms ook zwarte olijven. Esgarraet wordt vaak geserveerd als voorgerecht of tapa en is een heerlijke, lichte optie op warme zomerdagen.

5. Arroz a banda

Arroz a banda is een ander lokaal rijstgerecht dat je niet mag missen. Dit gerecht wordt gekenmerkt door zijn rijke, diepe smaak en wordt bereid met rijst gekookt in visbouillon, meestal gemaakt van verse vis en schaaldieren uit de Middellandse Zee. Arroz a banda wordt vaak geserveerd met een schotel van inktvis, garnalen en andere zeevruchten, en wordt op smaak gebracht met een pittige, romige saus genaamd alioli.

6. Cocas

Cocas zijn Valenciaanse platbroden die vaak worden vergeleken met pizza's, maar ze hebben hun eigen unieke smaak en textuur. Cocas worden gemaakt van een dunne laag deeg, belegd met diverse ingrediënten zoals tomaten, uien, paprika, ansjovis, tonijn of zelfs zoet fruit en suiker voor een dessertversie. Cocas zijn perfect als snack, voorgerecht of lichte maaltijd en zijn een heerlijke manier om kennis te maken met de lokale keuken van Benidorm.

7. Turron

Turron is een traditioneel zoetigheid uit de regio Alicante en is een populair souvenir voor toeristen die Benidorm bezoeken. Dit heerlijke dessert bestaat uit honing, suiker, eiwit en amandelen en wordt geproduceerd in verschillende texturen, variërend van zacht en kleverig tot hard en brokkelig. Turron is een uitstekende traktatie om mee naar huis te nemen, of om te genieten als zoete afsluiter van een heerlijke maaltijd in Benidorm.

Conclusie

Benidorm heeft een verrassend diverse en smakelijke culinaire scene die je zeker moet verkennen tijdens je verblijf. Of je nu op zoek bent naar traditionele Spaanse gerechten zoals paella en tapas, of lokale Valenciaanse specialiteiten zoals fideuà en esgarraet, er is voor elk wat wils. Probeer zoveel mogelijk van deze heerlijke gerechten en ontdek zelf de rijke smaken van Benidorm's keuken. Eet smakelijk!