Het adembenemende kasteel van Santa Barbara in Alicante

17 juli 2023
Het adembenemende kasteel van Santa Barbara in Alicante

Alicante, gelegen aan de zonnige Costa Blanca in Spanje, staat bekend om zijn prachtige stranden en levendige nachtleven. Maar de stad heeft ook een rijke culturele en historische achtergrond die het ontdekken waard is. Eén van de meest indrukwekkende monumenten in Alicante is het kasteel van Santa Barbara, dat majestueus over de stad uitkijkt vanaf de top van de Benacantil-berg. In dit blogartikel duiken we in de geschiedenis van dit fascinerende kasteel, de architectuur en de bezienswaardigheden die je er kunt ontdekken.

Geschiedenis van het kasteel van Santa Barbara

Het kasteel van Santa Barbara heeft een lange en bewogen geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Moren, die het grootste deel van het Iberisch schiereiland regeerden tijdens de middeleeuwen. Het kasteel was in die tijd een belangrijk strategisch fort, wat te danken is aan de hoge ligging op de Benacantil-berg. Vanaf deze positie konden de Moren de hele stad en de omliggende gebieden in de gaten houden en zichzelf beschermen tegen invasies.

In 1248 werd het kasteel door de Castiliaanse troepen, geleid door koning Alfonso X, op de Moren veroverd. Het kasteel kreeg toen zijn huidige naam, Santa Barbara, ter ere van de heilige waaronder het kasteel werd veroverd. Gedurende de volgende eeuwen werd het kasteel verder uitgebreid en versterkt, waarbij het verschillende belegeringen en aanvallen doorstond.

Architectuur en indeling

Het kasteel van Santa Barbara is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur en bestaat uit drie verschillende niveaus, elk met zijn eigen kenmerken en functies.

La Torreta (Het hoogste niveau)

La Torreta is het oudste en hoogste niveau van het kasteel, waar je de overblijfselen van de oorspronkelijke Moorse vesting vindt. Hier bevindt zich ook de iconische uitkijktoren, die een adembenemend panoramisch uitzicht op de stad en de Middellandse Zee biedt. Andere interessante bezienswaardigheden op dit niveau zijn de ruïnes van de oude Moorse huizen en de kapel gewijd aan Santa Barbara.

El Macho (Het middelste niveau)

Het middelste niveau, El Macho, is het resultaat van uitbreidingen die in de 16e eeuw werden uitgevoerd en omvat een mix van Moorse en christelijke bouwstijlen. Hier vind je het paleis van de gouverneur, de barakken, de kruitkamer en de Sala Noble, een grote zaal die voor verschillende doeleinden werd gebruikt, zoals feesten en vergaderingen.

La Ereta (Het laagste niveau)

Het laagste niveau, La Ereta, dateert uit de 18e eeuw en beschikt over de meest recente toevoegingen aan het kasteel. Deze omvatten onder andere de Ravelin, een indrukwekkend verdedigingswerk, en de indrukwekkende toegangspoort Portalet.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Het bezoek aan het kasteel van Santa Barbara is niet alleen interessant vanwege het historische belang en de architectuur, maar ook vanwege de vele activiteiten en bezienswaardigheden die je er kunt ontdekken. Enkele van de hoogtepunten zijn:

Praktische informatie

Het kasteel van Santa Barbara is het hele jaar door geopend en de toegang is gratis. Je kunt het kasteel bereiken via een wandelpad dat begint bij het strand van Postiguet, maar houd er rekening mee dat de klim behoorlijk steil is en ongeveer 30 minuten in beslag neemt. Als alternatief kun je de lift nemen, die zich aan de voet van de berg bevindt en je binnen enkele minuten naar de top brengt. De lift is echter niet gratis; er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor het gebruik ervan.

Het kasteel van Santa Barbara is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende en fascinerende bezienswaardigheden in Alicante. Een bezoek aan dit historische monument is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur of gewoon op zoek is naar een unieke ervaring en prachtige uitzichten over de stad en de zee. Dus, als je je volgende vakantie aan de zonnige Costa Blanca plant, vergeet dan niet het kasteel van Santa Barbara op je lijstje van bezienswaardigheden te zetten!