Het Natuurpark Montgó in Denia: een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers

29 juli 2023
Het Natuurpark Montgó in Denia: een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers

Benidorm staat bekend om zijn prachtige stranden en bruisende nachtleven, maar de regio heeft nog veel meer te bieden. Een van de verborgen juweeltjes is het natuurpark Montgó, gelegen in het nabijgelegen Denia. Dit uitgestrekte park is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers met zijn adembenemende landschappen, rijke flora en fauna, en uitdagende wandelroutes. In dit blog artikel verkennen we het natuurpark Montgó en geven we je tips om je bezoek aan dit prachtige gebied onvergetelijk te maken.

Een introductie tot het natuurpark Montgó

Het natuurpark Montgó ligt tussen de steden Denia en Javea aan de noordelijke Costa Blanca. Het park, opgericht in 1987, beslaat een oppervlakte van 2.117 hectare en omvat de imposante Montgó-berg, die 753 meter boven zeeniveau uitsteekt. Het park is gemakkelijk bereikbaar vanuit Benidorm, met een autorit van ongeveer 45 minuten.

Montgó is niet alleen een natuurpark, maar ook een belangrijk cultureel en historisch gebied. Het park heeft talloze archeologische vindplaatsen, waaronder grotten, nederzettingen en graven die dateren uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Deze rijke geschiedenis draagt bij aan de charme en het unieke karakter van het park.

De diversiteit van flora en fauna

Een van de belangrijkste kenmerken van het natuurpark Montgó is de buitengewone diversiteit aan planten- en diersoorten. Het park herbergt meer dan 650 verschillende plantensoorten, waarvan sommige uniek zijn voor het gebied. Tijdens je wandeling door het park kun je genieten van de geur van wilde kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel, en de prachtige kleuren van bloeiende planten zoals de rode valeriaan en het Montgó-oogje, een zeldzame endemische soort.

De fauna in het park is al even indrukwekkend. Je kunt een verscheidenheid aan vogelsoorten, reptielen en zoogdieren tegenkomen, waaronder de majestueuze vale gier, de oehoe, de Iberische groene kikker, de Muurhagedis en het Iberisch konijn. Houd je ogen open, want je weet nooit welk fascinerend wezen je tijdens je wandeling tegenkomt.

Wandelen in het natuurpark Montgó

Het natuurpark Montgó is een walhalla voor wandelaars, met een netwerk van goed gemarkeerde paden die geschikt zijn voor alle niveaus. Of je nu een ervaren wandelaar bent die op zoek is naar een uitdaging of een beginner die een ontspannen wandeling wil maken, er is een route die bij je past. Hier zijn enkele van de meest populaire wandelroutes in het park:

  1. Cova de l'Aigua: Deze korte maar steile wandeling leidt je naar een indrukwekkende grot met een natuurlijke waterbron. De route is ongeveer 2 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur om te voltooien.

  2. Raco del Bou: Dit is een gemakkelijke wandeling die je door een prachtig dennenbos naar een uitkijkpunt leidt met een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en de kustlijn. De route is ongeveer 3,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5 uur om te voltooien.

  3. La Creueta: Deze uitdagende wandeling neemt je mee naar de top van de Montgó-berg, waar je kunt genieten van een spectaculair 360-graden uitzicht. De route is ongeveer 7 kilometer lang en duurt ongeveer 4 uur om te voltooien.

  4. Camí de la Colonia: Deze gematigde wandeling leidt je langs de zuidelijke helling van de Montgó-berg, door een prachtig mediterraan landschap met adembenemende uitzichten. De route is ongeveer 6,5 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur om te voltooien.

Tips voor een geslaagd bezoek aan het natuurpark Montgó

Om je bezoek aan het natuurpark Montgó zo aangenaam en veilig mogelijk te maken, zijn hier enkele tips die je in gedachten moet houden:

  1. Draag geschikte kleding en schoenen: Het terrein in het park kan ruig en steil zijn, dus zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen draagt en kleding die geschikt is voor de weersomstandigheden.

  2. Neem voldoende water en snacks mee: Er zijn geen winkels of faciliteiten in het park, dus zorg ervoor dat je voldoende water en snacks meeneemt om je energieniveau op peil te houden tijdens je wandeling.

  3. Houd rekening met het weer: De zomers in het park kunnen erg heet zijn, terwijl de winters koud en nat kunnen zijn. Houd rekening met het weer en plan je bezoek dienovereenkomstig.

  4. Respecteer de natuur: Het natuurpark Montgó is een beschermd gebied. Help het park te behouden door op de gemarkeerde paden te blijven, geen planten of dieren te verstoren en je afval mee te nemen.

Het natuurpark Montgó in Denia is een must-visit voor natuurliefhebbers en avonturiers die Benidorm bezoeken. Met zijn adembenemende landschappen, rijke flora en fauna, en uitdagende wandelroutes, biedt het park een unieke en onvergetelijke ervaring. Volg onze tips om je bezoek zo aangenaam en veilig mogelijk te maken, en geniet van de prachtige omgeving van het natuurpark Montgó.