Het Natuurpark Sierra Calderona: Een Adembenemend Uitje in de Buurt van Benidorm

23 juni 2023
Het Natuurpark Sierra Calderona: Een Adembenemend Uitje in de Buurt van Benidorm

Als je op zoek bent naar een ontsnapping aan de drukte van Benidorm en wilt genieten van de prachtige natuur die Spanje te bieden heeft, dan is het natuurpark Sierra Calderona de perfecte bestemming. Dit uitgestrekte natuurpark, gelegen op slechts een klein eindje rijden van Benidorm, biedt een adembenemend landschap, diverse flora en fauna en tal van recreatieve activiteiten voor het hele gezin. In dit blog item nemen we je mee op een ontdekkingstocht door het natuurpark Sierra Calderona en geven we je tips om het meeste uit je bezoek te halen.

Een Introductie tot het Natuurpark Sierra Calderona

Het natuurpark Sierra Calderona beslaat een gebied van ongeveer 18.019 hectare en strekt zich uit over zes gemeenten in de provincies Valencia en Castellón. Het park werd in 2002 officieel erkend als natuurpark door de regionale overheid van Valencia. Sierra Calderona is een gebergte met een gemiddelde hoogte van 600 meter, met als hoogste piek de El Garbí op 1.006 meter.

Het park herbergt een indrukwekkend scala aan flora en fauna, met meer dan 600 soorten planten en talloze diersoorten, waaronder arenden, gieren, herten, wilde zwijnen en dassen. De diversiteit van het landschap varieert van dichte bossen en steile berghellingen tot glooiende heuvels en diepe ravijnen, waardoor het een ideale plek is voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Wandelen en Fietsen in Sierra Calderona

Een van de meest populaire activiteiten in het natuurpark Sierra Calderona is wandelen. Er zijn tal van wandelpaden die je door het park leiden, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte. Een van de meest bekende routes is de Senda del Garbí, een 5,5 kilometer lange wandeling die je naar de top van de El Garbí brengt. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op de omliggende landschappen en de Middellandse Zee.

Voor fietsliefhebbers zijn er ook tal van mountainbike routes beschikbaar in het park. Deze routes variëren van eenvoudige paden tot meer technische en uitdagende afdalingen voor de ervaren mountainbiker. Een populaire route is de Senda de la Calderona, een 22 kilometer lange tocht die je langs enkele van de meest indrukwekkende landschappen van het park voert, zoals het imposante kasteel van Serra.

Vogels Spotten en Fotografie

Dankzij de grote verscheidenheid aan dieren in het natuurpark Sierra Calderona is het een populaire plek voor vogelaars en natuurfotografen. Neem je verrekijker en camera mee en maak je klaar om enkele van de meest indrukwekkende vogelsoorten in hun natuurlijke habitat te spotten, zoals de gouden arend, de gier en de havikarend. Het park biedt ook een schat aan fotografiemogelijkheden, met zijn adembenemende landschappen en unieke flora en fauna.

Picknicken en Ontspannen in de Natuur

Als je op zoek bent naar een ontspannen dag in de natuur, biedt het natuurpark Sierra Calderona tal van picknickplaatsen waar je kunt genieten van een zelfbereide maaltijd te midden van de prachtige omgeving. Een populaire picknickplaats is de Fuente del Berro, een natuurlijke bron met helder en verfrissend water. Hier vind je ook een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen over het park en zijn bezienswaardigheden.

Culturele Bezienswaardigheden in Sierra Calderona

Het natuurpark Sierra Calderona heeft naast zijn prachtige landschappen ook een rijk cultureel erfgoed. Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden te ontdekken, zoals het kasteel van Serra, een indrukwekkend middeleeuws fort dat dateert uit de 13e eeuw, en de hermitage van Sant Josep, een pittoreske kapel die uitkijkt over de vallei. Deze bezienswaardigheden bieden een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de regio en zijn een must-see voor geschiedenisliefhebbers.

Tips voor je Bezoek aan het Natuurpark Sierra Calderona
  1. Draag geschikte kleding en schoenen: Het is belangrijk om comfortabele kleding en stevige wandelschoenen te dragen tijdens je bezoek aan het park, vooral als je van plan bent om te wandelen of fietsen.

  2. Neem voldoende water en snacks mee: Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks bij je hebt, vooral op warme dagen. Er zijn weinig faciliteiten in het park, dus het is verstandig om voorbereid te zijn.

  3. Respecteer de natuur: Houd er rekening mee dat het natuurpark Sierra Calderona een beschermd natuurgebied is. Laat geen afval achter, pluk geen planten en verstoord de dieren niet.

  4. Plan je bezoek: Om het meeste uit je bezoek aan het natuurpark Sierra Calderona te halen, is het een goed idee om van tevoren je route en activiteiten te plannen. Raadpleeg de website van het park of het bezoekerscentrum voor meer informatie over de verschillende routes en bezienswaardigheden.

In conclusie, het natuurpark Sierra Calderona is een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers die op zoek zijn naar een rustig en adembenemend uitje in de buurt van Benidorm. Met zijn diverse landschappen, rijke flora en fauna en talrijke recreatieve activiteiten, is het de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Spanje.