Ontdek het natuurpark El Hondo bij Elche: een verborgen paradijs nabij Benidorm

1 augustus 2023
Ontdek het natuurpark El Hondo bij Elche: een verborgen paradijs nabij Benidorm

Benidorm, een populaire vakantiebestemming aan de Costa Blanca, staat bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en indrukwekkende wolkenkrabbers. Maar wist je dat er ook een natuurlijk paradijs op slechts een steenworp afstand ligt? Het natuurpark El Hondo, gelegen bij de stad Elche, is een verborgen schat voor natuurliefhebbers en een perfecte locatie voor een dagtrip vanuit Benidorm. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingstocht door dit unieke natuurgebied en vertellen we je alles wat je moet weten om een bezoek te plannen.

Een introductie tot het natuurpark El Hondo

Het natuurpark El Hondo, ook bekend als Parque Natural El Fondo of El Hondo de Elche, is een beschermd wetlandgebied van 2.495 hectare, gelegen tussen de steden Elche en Crevillente. Het park bestaat uit een reeks zoetwaterlagunes, moerassen en zoutpannen, omgeven door rietvelden en een diversiteit aan flora en fauna. Het is een belangrijk toevluchtsoord voor watervogels en een van de belangrijkste wetlands in de regio Valencia.

El Hondo maakt deel uit van het grotere wetlandsysteem dat zich uitstrekt van het zuiden van Alicante tot het noorden van Murcia. Het park is ook een Ramsar-site, wat betekent dat het wordt erkend als een wetland van internationaal belang.

De rijke biodiversiteit van het park

Het natuurpark El Hondo is een waar paradijs voor vogelliefhebbers, aangezien het een van de belangrijkste broed- en overwinteringsgebieden is voor watervogels in Spanje. Er zijn meer dan 170 vogelsoorten waargenomen, waaronder zeldzame en bedreigde soorten zoals de witkopeend, de marmergrutto en de roerdomp.

Naast vogels is het park ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan andere dieren, zoals amfibieën, reptielen en zoogdieren. Zo kun je onder andere de Europese moerasschildpad, de Iberische ribbensalamander en de otter tegenkomen tijdens je bezoek aan El Hondo.

De flora van het park is net zo divers als de fauna, met een grote verscheidenheid aan planten die gedijen in de verschillende habitats. In de moerassige gebieden vind je riet, biezen en zegge, terwijl de zoutpannen worden gedomineerd door zoutminnende planten zoals zeekraal en zoutgras.

Activiteiten in het natuurpark El Hondo

Er zijn verschillende manieren om het natuurpark El Hondo te verkennen en te genieten van de unieke landschappen en biodiversiteit. Hier zijn enkele van de meest populaire activiteiten die je kunt ondernemen tijdens je bezoek:

Wandelen en fietsen

Er zijn verschillende bewegwijzerde wandel- en fietsroutes in het park die je door de verschillende habitats en langs de belangrijkste bezienswaardigheden leiden. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, zodat zowel beginnende als ervaren wandelaars en fietsers kunnen genieten van een mooie tocht door de natuur.

Vogels spotten

Zoals eerder vermeld, is El Hondo een belangrijk toevluchtsoord voor watervogels, en vogelspotten is dan ook een van de belangrijkste attracties van het park. Er zijn verschillende observatieplatforms en schuilhutten verspreid over het park, waar je in alle rust de vogels kunt observeren zonder ze te storen.

Bezoekerscentrum en educatieve activiteiten

Het bezoekerscentrum van het natuurpark, gelegen in de buurt van het dorp San Felipe Neri, is een uitstekend startpunt voor je bezoek aan El Hondo. Hier vind je informatie over de flora, fauna en geschiedenis van het park, evenals een tentoonstellingsruimte en een audiovisuele presentatie. Het bezoekerscentrum organiseert ook regelmatig educatieve activiteiten en workshops voor zowel kinderen als volwassenen.

Rondleidingen

Als je meer wilt weten over de unieke kenmerken en geheimen van het natuurpark El Hondo, kun je overwegen om deel te nemen aan een begeleide rondleiding. Er zijn verschillende organisaties en lokale gidsen die tours aanbieden, variërend van vogelspotexcursies tot culturele wandeltochten.

Praktische informatie voor je bezoek

Het natuurpark El Hondo ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Benidorm en is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Er is gratis parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum en bij de belangrijkste toegangspunten van het park.

Het park is het hele jaar door geopend, maar de openingstijden van het bezoekerscentrum kunnen variëren afhankelijk van het seizoen. Toegang tot het park is gratis.

Hoewel er geen voorzieningen zoals restaurants of winkels in het park zelf zijn, zijn er in de omliggende dorpen en steden voldoende mogelijkheden om te eten en drinken.

Het natuurpark El Hondo is een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een alternatief voor de drukke stranden en het levendige nachtleven van Benidorm. Met zijn unieke landschappen, rijke biodiversiteit en tal van recreatiemogelijkheden, is het de perfecte plek voor een ontspannen en educatieve dagtrip. Mis dit verborgen paradijs niet tijdens je volgende bezoek aan de Costa Blanca!